AZ ÉLET SZOLGÁLATA

- Már a napköziben én tanultam az osztálytársaimmal. Tanárnő lettem, s amikor férjhez mentem, kiderült, hogy nem lehet saját gyerekünk. Akkor fogadtunk örökbe egy öt- és hétéves testvérpárt nevelőszülőktől – ők vontak be bennünket a nevelőszülői körbe. Ennek majdnem húsz éve, de ma is tartjuk a kapcsolatot.

Lehetőséget adni

- Ma már kétszeres nagymama vagyok – mutat be mosolyogva egy anyukát és kisbabáját a lendületes, életvidám asszony -.  A testvérpár mellé került még egy kislány, de szerettünk volna egy kisbabát is. Akkor még dolgoztam, angolt tanítottam. A kórházban örökbe fogadhatóvá vált egy kislány, csúnyácska újszülött volt nagyon, s meg lehet nézni, milyen szépséggé cseperedett. Építkeztünk, édesapámat is gondozni kellett, a három gyerek mellett ott volt a kicsi - ekkor érkezett még négy testvér. Tíz éve van nálunk a négy szépséges, jó képességű cigánylány - az édesanyjuk újabb gyermeknek adott életet, a testvérek felügyelet nélkül maradtak, ezért kerültek védelembe. Eleinte az anyuka lelkét is ápolgatni kellett, hiába látta, hogy jobb itt a gyerekeknek, attól a szíve még megszakadt. Gyakran találkoznak, járnak haza rendszeresen, most már a lányok tartják benne a lelket.

Ha a nehezebb utat választom, nagyot nem tévedek

- Nekem ez az életstratégiám, s be is jött. Lehetett volna könnyebb életünk, de hol lenne belőle a mélység és a magasság, ez a lelki gazdagság? Utazgattunk volna kettesben egész életünkben? A férjem még jobban odavan a gyerekekért, mint én. Így az Életet szolgáljuk, s olyan lelki erőt, gazdagságot kapunk, mint talán sehol máshol. Öröm látni az eleinte félszeg kezdő nevelőszülőkön, ahogy idővel kinyílnak, határozottabbak lesznek. Ha magadért nem is állsz ki, a gyerekekért biztosan. Látom a belső fejlődésüket, erősödésüket - itt nem látsz gondterhelt arcot, pedig van itt tragédia is bőven. Kialakul az a lelki többlet, amivel ezt el tudod viselni, fel tudod dolgozni, derűs tudsz maradni. Sokat segítenek a nevelőszülők egymásnak is, mindig van, akinek aktuálisan még nehezebb. Itt minden nap át kell lépnünk a határainkat, s ha olyan korlátokba ütközünk, hogy azt gondoljuk, már nincs tovább - akkor megtapasztaljuk, hogy a következő reggel is felkel a nap, s megy tovább az élet. Itt minden nap a lehetetlent kell megoldani, de ez tesz rugalmassá, ez tart fiatalon: itt nem öregszel meg soha.

A jutalom az, hogy értelmesen éled az életed

- Hálát soha ne várj. De ha valamiért, azért érdemes áldozatot hozni, hogy a gyerekeknek jobb életük legyen. Bár nem tudhatod előre, van-e a bennük annyi belső erő, felelősség, energia, hogy élni tudjon vele, a lehetőséget megadod nekik. Nekem ez az Élet, s ha tehetném, újra csakis ezt választanám.

Lejegyezte: Szél Szilvia