Címlap » Velünk történt

2011. IV. negyedév

Programokban, lehetőségekben és támogatásokban bővelkedő volt a 2011-es esztendő, és ehhez méltóan sikerült zárnunk is az évet. Sok-sok rendezvénnyel és ajándékkal örvendeztethettük meg a gyermekeket, de a felnőtteknek is jutott belőle. Karácsonyra Egyesületünk ajándékokkal és rendkívüli ellátmánnyal is jutalmazta a nevelőszülők egész éves, kitartó munkáját, támogatóink egyre bővülő köre pedig tovább gazdagította programkínálatával, pénzügyi és természetbeni adományaival az Egyesületünk lehetőségeit. A nevelőszülői hálózatunk fenntartójától, a Baptista Szeretetszolgálattól idén is meghívást kaptunk több rendezvényre, és ezeknek a meghívásoknak örömmel, és nagy számban tettünk eleget. A 2011-es év utolsó negyedévében a következő események részesei lehettünk:
A Generali Mosolyvadász akció keretén belül 2011.10.14.-én Egyesületünk gyermekei kutyaházépítő versenyen vettek részt, és a „szakértő” is megállapította, hogy övék lett a legszebb kutyaház a Bumeráng NeoFM Mosolyturné közös rendezvényén.
2011.10.15.-én Érden lezajlott Egyesületünk tisztújító rendkívüli közgyűlése.
2011.10.25.-2011.10.28. Egyesületünk munkatársai csapatépítő tréningen vettek részt Bikalon.
2011.11.12.-én, a Generali közvetítésének köszönhetően ellátogathattunk a Magyar Nemzeti Galériába.
2011.11.25.-2011.11.26. a Magyar Élelmiszerbank Egyesület jóvoltából mi is részt vehettünk, az összesen 182 helyszínen (Auchan, METRO, Penny Market, TESCO áruházak) megrendezésre kerülő Karácsonyi adománygyűjtésen. Nevelőszülőink a CIB Bankos önkéntesekkel a százhalombattai TESCO áruházban gyűjthettek. Az akció eredménye közel 700 kg tartós élelmiszer.
A 2011-es év utolsó negyedévében - az élelmiszergyűjtés lehetőségén kívül - két alkalommal részesülhettünk élelmiszeradományból a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül: októberben lisztet, tésztát, instant italport, novemberben pedig Kinder tojást, Dörmimaci kekszet, illetőleg Tic-tac cukorkát vihettek ki nevelőszülői tanácsadó kollégáink a családoknak.
2011.12.03.-án a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. megkeresésének köszönhetően Egyesületünket 275 fő képviselhette a Mikulásvonaton, melynek úti célja a Nyíregyházi Állatpark volt.
2011.12.06.-án Nevelőszülői Hálózatunkból 200-an vehettek részt - a Baptista Szeretetszolgálat szervezésében - a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezett Mikulásnapi Gálán.
2011.12.19.-én több mint 200-an vehettünk részt a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett Magyar Rádió Szimfonik Live Cipősdoboz Jótékonysági Koncerten.

2011.12.21.-én a Budapesti Bábszínházban kicsik és nagyok izgulhatták végig a Diótörő című előadást, mely tökéletesen illeszkedett a karácsonyi készülődés hangulatához.
Szintén ezen a napon a modern technika vívmányaira csodálkozhattak rá azok, akik az Aréna Plaza Bevásárlóközpont mozijában megnézték a Táncoló talpak 2. 3D-s animációs filmet. A mozizás előtt a gyermekek egy állófogadáson is részt vehettek.
2011.12.23.-2011.12.26. között, a Kék Duna Wellness Hotel által kiírt rajpályázat dobogós helyezettjei kísérőikkel, pihentető és kényeztető napokat tölthettek el a négy csillagos szállodában.
A Hírlevél további oldalain megtalálhatók, a programokon résztvevők által írt beszámolók.
De az Egyesület életében is jelentős változások történtek: október 15.-én lezajlott a tisztújító rendkívüli közgyűlésünk, ahol további 4 évre kapott bizalmat a tagságtól Csipák Péterné elnök asszony, és jómagam, az ügyvezetői pozícióban. Az elnökhelyettesi posztra Horváth Katalin került, titkárnak Nagy Zsoltnét választotta meg a közgyűlés. Abony képviseletében is változás történt Bató Pálné személyében, Tiszakécskéről viszont továbbra is Anka Vince lesz a vezetőség tagja. Ezúton is köszönöm mindannyiunk nevében a tagság bizalmát.
Kialakult az Egyesület új arculata, melynek bevezetése már folyamatban van. Jelentősen tudtuk javítani a munkavégzéshez használatos infrastruktúránkat: a budapesti bérelt irodánk helyett egy saját ingatlan szolgálja majd a jövőben a szakmai munkánkat, nem csak a Budapesti csoportét, hanem a hálózat egészét, a terepen dolgozó kollégák lap top-okat kaptak a munkájuk könnyítése érdekében, sőt, az Egyesület lecserélhette 12 éves, leamortizált gépkocsiját is.
Reményeink szerint ezek az eszközök legalább a következő 10 évre biztosítják majd a színvonalas működésünk feltételeit.

Legyen szép, és hasonlóan eseménydús a 2012-es évünk is!

Báló Ottília
Ügyvezető

MAGYAR NEMZETI GALÉRIA

November 12.-re meghívást kaptunk a Magyar Nemzeti Galériába. A Generali Mosolyvadász keretében a Generali munkatársai szervezték ezt a programot, melyre mindenkit szeretettel vártak.
Vonattal mentünk Érdről a gyerekekkel, majd a Déli pályaudvarról gyalog mentünk fel a várba. Volt, aki még nem járt itt. A kilátás kedvéért többször megálltunk, na meg persze a rengeteg lépcső miatt is.
A Galéria előtt találkoztunk Virággal és a vele érkező, főleg nagy fiúkból álló kis csapattal. Az egyik kislányt az édesanyja kísérte el. A Generali munkatársa nagyon kedvesen fogadott bennünket. Miután megismerkedtünk, közös fényképet is készített rólunk.
A Galériában az egyik elkülönített sarokban már elmélyülten rajzoló gyerekek, szülők közé telepedtünk le, és máris elkezdtek a mi gyerekeink is (persze a nagyfiúk nem) alkotni. Nagyon szép alkotások születtek. A tárlatvezetés rövid időn belül elkezdődött. 5 műalkotást néztünk meg úgy, hogy a végén még a kamasz fiúk is aktívan közreműködtek.
A tárlatvezető megtalálta a gyerekekkel a hangot. Olyan érdekes motívumokra, részletekre hívta fel a figyelmet, ami mellett általában elmegyünk.
Az első szobrot körbe jártuk, kitaláltuk, hogy mit érezhet, kire várhat az a pásztorlány, akinek a testtartását mindannyian utánoztuk. A következő teremben meg kellett találni egy festményt pár információ alapján. Az trónteremben ki kellett találni, hogy milyen anyagból készült egy kívülről aranyozott oltár. Amikor az egyik nagyfiú kitalálta, mögé mehettünk, hogy saját szemünkkel láthassuk az eredeti fából készült oltárt.
A tárlatvezető elmondta, hogy minden hónapban egy alkalommal családi nap keretében térítés nélkül mehetnek be a gyermekes családok. Más-más technikával ismerkedhetnek meg az alkotó sarokban, majd tárlatvezetésen vehetnek részt.
Bátorítok mindenkit, hogy vegye igénybe ezt a lehetőséget, mert kellemes élményeket szerezhetnek. Mi is gazdagabban mentünk haza.

Szinatkasz Sztavroszné

***

Azért ragadtam tollat, hogy megosszam Veletek a Nálunk történt év első jó hírét, ami bennünket ért.
Egy évvel ezelőtt érkezett hozzánk egy fiú testvérpár, Kéki Bence 12 éves és Kéki Balázs 9 éves. Tanulmányi eredményeik, magatartásuk nem a legjobbak közé volt sorolható. Úgy éreztük, hogy ezek a gyerekek jó képességekkel rendelkeznek. Balu (Balázs) szinte a betűket sem ismerte mikor hozzánk került, pedig az első osztályt már másodszor járta. Munkából haza jövet minden este tanultunk. S íme, eljött az eredménye. Bence matematika versenyen vett részt a 2011-es tanévben, év végén. Helyi iskolában 3. helyezést ért el, majd a megyei versenyen 10. helyezett lett. Balázs pedig az év első jó híreként szintén matematika versenyen vett részt. A másodikos diákok korosztályában első helyezést ért el. Nagyon örültünk a jó híreknek mindannyian.
Azért írtam ezt le Nektek, hogy megoszthassuk Veletek örömünket és minden nevelőszülőnek hasonlókat kívánunk férjemmel együtt.

Dósa Józsefné (Ani)

***

CIPŐSDOBOZ JÓTÉKONYSÁGI KONCERT A BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT RENDEZÉSÉBEN…

Három nagy busszal indultunk Tiszakécskéről 2011. december 19-én délután fél 4-kor, hogy este 7-re már Budapesten, a Papp László Sportarénában legyünk a sok-sok gyermekkel és néhány nevelőszülővel.
Sokan még az ufónak kinéző létesítményben sem voltak, így már az maga élmény volt, hiszen a monumentális belső tér megvilágítása, hangosítása szemet-fület csodálatra ösztönzött. A Golgota Gospel Kórus nagyon vidám, vallási tartalmú dalait, a rá jellemző mozgásosság kísérte, majd a Magyar Rádió Szimfonik Live és a fellépő együttesek (Balkan Fanatik, Belmondo, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Caramel) dalai három órás programot biztosítottak számunkra.
Nem kimondottan gyermek program volt ez, nagyon örültünk, hogy főként a kis-és nagykamasz gyerekeket vittük el. Ők többségükben remekül érezték magukat.

Rádiné Teri

„BARANGOLÁS KERÁMIAORSZÁGBAN”…

A fenti címmel hirdetett meg rajzpályázatot a Pataki Kerámia Kft. Általános iskolás gyermekek különböző korcsoportjaiban. Interneten is megtekinthető

„Rajzszakkörön Ági néni beszélt erről a pályázatról, s azt mondta olyan rajzot készítsünk, amin van egy kerámia és legyen rajta egy ország. Én rajzoltam egy falut, amit az űrlények támadnak meg, a kerámia mellett pedig volt egy lány, aki egy űrlényt fogott. Ez felkerült az internetre és szavaztak rá. Az összes beérkezett rajzok között, a 13-16 éves kategóriában második lettem.
Kaptam egy kerámia almafás bögrét, tányérral, és aminek nagyon örültem, a rajzommal díszített kerámia tálat is megkaptam. Nagyon boldog voltam.”

Schors Alexandra 13 éves

KIRÁNDULÁS A NYÍREGYHÁZI ÁLLATKERTBE

2011. december 3.-án reggel a szokásos elintéznivalók után a vasútállomáson felszálltunk a beérkező vonatra és a szolnoki állomásra érkezés után izgatottan vártuk a Mikulás-vonat érkezését, mert tudtuk, hogy rajta van a Mikulás.
Sokáig tartott az út, de egy idő után a mi fülkénkbe érkezett a Mikulás és a krampusz a Buborék együttes kíséretében. Mikulásos dalokat énekeltünk. Végül megérkeztünk. Egy kis séta és az állatok mesterséges paradicsomába érkeztünk. Amikor beértünk egy kis megbeszélés után ki-ki családjával az állatokhoz ment. Fáztunk, de a családi szeretet felmelegített bennünket. Az utunk során az állatokat megnéztük, és a Trópusi-házban melegedtünk, eközben Bélának a jól ismert humora megint elkápráztatott bennünket. Azt kérdezte a bent lévő pataknál:
- Van-e már kapás?
- Nincs - mondtuk.

A hátunk mögött lévő üvegablaknál pedig ezt kérdezte:
- Hát mit láttok a tévében?
- Tapírokat - feleltük
Ez a kirándulás számunkra nagyon jó volt. Indulás előtt a vágányoknál háromszor oda-vissza sétát tettünk, mert egyszer a B vágányra irányítottak minket, másodszor pedig az A vágányra küldtek bennünket. Végül is megérte, mert a vonat úgyis később jött.

Szeretnénk köszönetet mondani: Laczkóné Ica, Béla és a gyerekek: Ricsi és Zozó

***

Örömmel szeretnénk tudatni Veletek, hogy mennyi meglepetés ért Minket tavaly az Ünnepek alkalmával/ból. Egymás után kaptuk a meghívásokat a különböző programokra.
Ezekből egyet szeretnék kiemelni: december 21.-re meghívást kaptunk 3D-s mozi látogatásra az Arena Plaza Bevásárlóközpont mozijába, ahol a gyerekeket megvendégelték egy állófogadásra, melyen mindenféle finomsággal várták Őket. Ezután megnézhettük a Táncoló talpak 2. nagyon kedves mesefilmet, kaptunk 3D-s szemüveget is, amit a gyerekek nagyon élveztek.
Nagyon szép volt a Karácsonyunk! Köszönjük a Fészek Gyermekvédő Egyesületnek és minden programszervezőnek ezt a sok szép felajánlást!

Köszönettel: Erdélyi gyerekek nevelőanyja, Pacsmag Katalin

MIKULÁSVONATON A FÉSZEK GYEREKEKKEL

275-en voltunk együtt!!!

A Fészek Gyermekvédő Egyesület Nevelőszülői Hálózatában nevelkedő gyerekek és nevelőszülői családjaik, valamint többen a gyerekek vér szerinti családjai (szülők, testvérek) közül és a Fészek Gyermekek Átmeneti Otthonában bent lévő gyerekek 2011. december 3.-án, 275 fővel Mikulásvonatozni indultak Budapestről, Abonyból és Tiszakécskéről a Nyíregyháza-Sóstói Állatkertbe. A Mikulásvonaton volt Mikulás és krampusz, zene és vidámság, no meg ajándékok is a gyerekeknek. Jókedvünk a Nyíregyháza-Sóstói gyönyörű Állatkertben sem hagyott alább. Feledhetetlen élmény marad minden résztvevőnek ez a kedves együtt töltött nap a Fészek családjaival.

Vincze Dezsőné Danica

„Nagyon szépen köszönöm a családom és a magam nevében azt a csodát, amiben december 3.-án részünk lehetett. Ott tényleg egy család lehettünk mindannyian. Az egész nap vidámságban, örömmel volt tele.”

Balogh Gyuláné Márta

Abony