Kávé és kávé

A fiatalos, diplomásokat megszégyenítő bölcsességű asszony kisiskolásként sokat volt kórházban, egy betegtársát szerette volna befogadni, akit nemigen látogattak a szülei. Pedig náluk sem volt jó a helyzet: csak kamaszkorában értette meg, hogy ha édesanyja beteg, az azt jelenti, hogy túl sok volt az ital… Korán férjhez ment, és egyszer csak azt vette észre, hogy a négy fiatalabb testvére bár otthon lakik, az élet szinte minden területén ő támogatja, segíti, gyakorlatilag neveli őket. A sajátjai mellett persze, hiszen neki magának is hat gyermeke született.

- Apánkra sem lehetett számítani… és tudod, hogy megy ez, alkoholista szülők gyereke alkoholista párt is választ magának… A férjem el is fogadta, hogy egy sör után már nincs „szavazati joga”, a gyerekre sem szólhat rá, hiszen már nincs teljes ítélőképessége birtokában. Akkor váltunk el, amikor ötvenéves korom után újra rám talált a szerelem: a mostani férjemmel négy gyerek nevelőszülei vagyunk, most várjuk az ötödiket. Ő így szeretett meg engem, nevelt gyerekestől – mosolyog.

„Jó itt nekem!”

- Amikor a legnagyobb gyerekeim kirepültek, üres lett a ház, ekkor elvégeztem a nevelőszülői tanfolyamot. Egy kisfiú érkezett először. Ő sajnos nem tudott a családba illeszkedni, túl sok nehézség érte, mire hozzánk került. Utána érkezett egy testvérpár – egyikükkel sokat járunk nevelési tanácsadóba, de ezt vállaltam, hogy segítek nekik abban, hogy felnőttként könnyebben boldoguljanak. Van nálunk egy olyan fiú is, aki gyönyörű lélekkel és teljes szellemi képességekkel, de kisebb, bár szembetűnő testi hibákkal született. Akkor még itthon lakott a két legkisebb, úgy gondoltam, nagy teher lenne a családnak – a fiammal látogattuk meg, ő döntött, s azóta is sok örömünk van együtt. Nemrégiben a tanárnő mutatta egy rajzát: mosolygó, szép arc, harmonikus kép, körülötte a mondatok, hogy miért szeret élni. Ügyes az iskolában – önálló munkára nevelem, az alkotás örömére -, vannak barátai és boldog velünk. Kell ennél több?

„Hiányzik ez neked?”

A kérdés egy kolléganő véleménye… Szinte dicsekszik, milyen jó élete van: munka után hazamegy, főz magának egy kávét, és a tévé előtt nyugodtan megiszogatja. A mi nevelőanyukánk is kávézik munka után:

- Amikor hazaérek, négy gyerek szalad elém, hogy aznap melyik főzheti meg nekem. Ha elkészült, ragyogó arccal hozzák a kedvenc csészémben, és mindenki örül, hogy jól érzem magam…

Lejegyezte: Szél Szilvia