Címlap » Velünk történt » 2017

TATA- 2017.

Az idei évben úgy gondoltuk, hogy az egész budapesti területről egy időben, egy helyszínen táboroztatjuk a gyerekeket. Így a korosztályt és a programokat is mi állítottuk össze. Június 29-én indultunk és július 4-én jöttünk haza.

Összesen 95 gyermek nyaralhatott a tatai Öreg-tó partján. Rendhagyóan az Átmeneti Otthon lakói is velünk tartottak. Programokban nem volt hiány. Tata és környéke sok érdekességet rejt, megpróbáltunk párat felfedezni.

Külön busszal ment egy csoport Császárra, ahol egy igazi Western-falut találtunk. Itt lovagolni, rodeózni lehetett, kor-hű vonatra szállhattunk fel, a mosdók, a vendéglő is a maga csapóajtajával ezt a hangulatot idézte elő.

Másik buszos kirándulás célja a Komáromi Erőd volt. Beöltözhettek régi ruhakölteményekbe a gyerekek, illetve kincskereső játékon vehettek részt a jelenlevők. Bicikliket minden nap lehetett használni. Voltak, akik Dunaalmásig is elkerekeztek, illetve a tavat is többször körbe tekerték.

Sárkányhajón evezhettünk a tavon. A technikája az lett volna, hogy mindenki egyszerre húzza a lapátokat, ez az idén még nem sikerült tökéletesen, de a hangulat az kárpótolt érte bennünket.

A kisebbekkel elgyalogoltunk a tó partján a Tatai-várhoz, ahol az előre elrejtett színes labdákat kellett megtalálni. Nagyon hamar összeszedték a gyerekek, ezután a bátrabbak megmásztak egy kisebb várfalat. A haza gyaloglás előtt azért ettünk egy fagyit, hogy legyen energiánk a hosszú úthoz.

Egyik este, sötétedéskor egy kisebb csapattal elindultunk a helyi Csillagvizsgálóba. Akiket ez a terület érdekel, nagy élménnyel lettek gazdagabbak. Mivel borús volt az ég, a látcsövet nem tudtuk használni, így vetítéssel vittek bennünket közel a csillagokhoz. Nagyon kedvesen fogadtak bennünket, és felajánlották, hogy azzal a kisebb maggal, akiket valóban érdekel a csillagászat, másnap menjünk vissza. Éltünk a lehetőséggel, és megérte. Az udvarra kivitt látcsővel megnézhettük a Holdat, a Szaturnuszt, egy kiégett csillagot. Megtudtuk, milyen viszonyban van a Göncöl-szekér egyik kereke a Sarkcsillaggal, és még nagyon sok információval, érdekességgel térhettünk haza.
Érdemes volt elmenni a Fényes-tanösvényre. Karszt- forrásból folyamatosan jön föl a víz, lápos terület alakult ki tele békalencsével, tavi-rózsákkal. E-fölött fából készült hidakon keresztül lehet végig járni a hatalmas területet. Függőhíd és csónakos közlekedés is tarkította ezt a sétát.
Cseke-tó körüli sétán is részt vett majdnem mindenki, külön csoportokban. A tábor területén foci meccseket játszottak a fiúk, Csaba bácsival íjászkodhattak az érdeklődők, a közkedvelt kidobó játékot is kipróbálhatták a táborozók.
Virág néni vezetésével sok szép emléket készíthettek, akiknek kézügyességük, türelmük volt hozzá. Ami nagyon közkedvelt program volt, az a tóban való fürdőzés. Amikor az idő engedte, mindig kihasználtuk ezt a lehetőséget.

A bátrabbak a Kalandparkban is kipróbálhatták magukat, és szerezhettek feledhetetlen élményeket az akadályok hősies leküzdése során. Reméljük sok élménnyel tértek haza a gyerekek.